Nemecká ekonomika dostala dočasné rastové podnety

22.07.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom (TASR) - Nemecká ekonomika podľa pravidelnej mesačnej správy Nemeckej spolkovej banky (DBB) v 2. štvrťroku zaznamenala silný vzostup.
DPA cituje z dokumentu, ktorý dnes DBB uverejnila vo Frankfurte nad Mohanom, že najsilnejšia európska ekonomika dostala v apríli až júni rastové podnety hlavne z priemyslu a stavebníctva. Výpadky, ktoré Nemecko zaznamenalo vo výrobe v 1. štvrťroku, sa podarilo rýchlo nahradiť.
DBB však upozorňuje, že rastové podnety nebudú dlhodobé. Pokles tempa konjunktúry možno očakávať už v nasledujúcich týždňoch, ešte pred koncom leta. Firmy v 2. štvrťroku nezískali výraznejšie objednávky, čo sa prejaví už v tomto štvrťroku. Pozitívne však podľa DBB je, že podnikateľské subjekty hľadia do budúcnosti bez obáv.
DBB v správe nalieha aj na uskutočnenie zmien v zmluvách o EÚ, ktorými by sa vytvorili stabilné podmienky na zavedenie jednotného dohľadu nad bankami v spoločenstve. Dohľad sa zveruje do pôsobnosti Európskej centrálnej banky. Zmena sa má uskutočniť na jeseň 2014.
Avšak mnoho praktických otázok, ako má dohľad fungovať, sa doteraz nepodarilo vyriešiť. DBB poukazuje na to, že o mnohých kľúčových otázkach sa vedú medzi odborníkmi náročné a dlhé, ale málo plodné diskusie.
 

Vyberte región